XHTML versus HTML

Existují falešné mýty,  které je třeba uvádět na pravou míru. Díky obrovské konkurenci na poli webové tvorby někdy věci působí jinak než mají. Člověk by měl vědět, že správný web lze udělat více způsoby.

Co je důležité v kódu HTML?

Pro kodéra je především nutné chápat souvislosti. Pro určité weby se hodí to a pro jiné něco jiného. Ani to, zda je dokument validní, by se nemělo stávat modlou. Někdy je daná věc bez validity velmi obtížná, jindy je třeba nevalidní řešení lépe funkční. Pokud je to však možné, vždy se snažte mít kód svých stránek validní, pravděpodobně bude lépe přístupný. Validátor consorcia W3C.

XHTML versus HTML

Zde to k mlžení informací přímo svádí. Tajemné X však neznamená nutně lepší. V XHTML platí mnoho pravidel, které v HTML 4 a nižším vůbec nenajdeme. Dalo by se říci, že XHTML je hodně přísné, vyžaduje striktní zápisy a nesmí obsahovat zastaralé tagy. Avšak moudrý kodér zastaralé tagy nepoužívá ani v HTML.  Pro HTML se obecně naskýtá lepší budoucnost v podobě moudrého vývoje. Také nesmíme zapomínat, že web se dá tvořit i pomocí flashe či formátu XML (o tom snad jindy). Důležité je vědět, že měrou kódu by měly být prohlížeče uživatelů, tj. hlavně aby se stránky správně zobrazily.

PHP versus ASP versus Ruby versus Phyton versus…

Zde je to trochu o něčem jiném. Programovací jazyky jsou svým způsobem univerzální nástroje. Jde spíše o to, jakým způsobem se jazyk použije než který to přesně bude. Na webu obecně platí, že PHP je více používáno a má větší podporu, na druhou stranu trpí některými neduhy díky své open-source podstatě. Záleží především na tom, jak schopného programátora máte, nejen na zvoleném jazyku.

Příklad za všechny

Například vyhledávač Google.com v současné době (leden 2009) používá velmi zastaralé metody (tabulky), neuvádí doctype (zda se jedná o HTML 1, 2 či XHTML) a obsahuje mnoho „chyb“, viz validator W3C o Googlu, avšak to vše je podřízeno požadavkům: být zobrazitelný na všech myslitelných zařízeních a být schopen odolávat vysoké zátěži.

Odkazy jinam:

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

One Response to “XHTML versus HTML”

  1. TenTreti řekl(a):

    navic XHTML nedokaze IE spravne zpracovat ;)

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery