Jak probíhá výroba webových stránek

Základní shrnutí při realizaci nové webového projektu. Tj. jak lze dělat webové stránky. Ne vždy se  prochází celým procesem, často děláme dílčí práce nebo jen pomáháme, aby všechny složky byly v rámci možností dokonalé. Také je celý proces trochu zjednodušený a zaměřený více na vývojovou část.

Analýza záměru

Nejdříve je třeba si ujasnit zejména pro koho a proč projekt dělám. Zjistěte si, jací jsou cíloví zákazníci. Co byste chtěli, aby uživatelé dělali na Vašich stránkách? Co chtějí uživatelé? Zkuste si opovědět na otázky v zadání internetového projektu.

Rozpočet projektu

Důležitou měrou je jistě rozpočet – od něj se odvíjí, kterým směrem nejlépe vyslat Vaše finance.

Design webu

Pokud to rozpočet dovolí, můžete zkusit designerů více nebo vyhlásit soutěž o nový design. Možná pak budete mít lepší možnosti. Před samotnou realizací designu si jej zkuste nakreslit na papír. Nesnažte se být přehnaně originální, je velmi důležitá použitelnost webu. Designer by měl myslet i na typografii a ne jen na pozlátka okolo. Důležitá je také volba barev. Myslete především na vkus uživatele. Pozor na designéry, kteří nemají s návrhy webů zkušenosti.

Testování designu

Nyní je první místo pro volitelné testování zhotovených designů. Můžete jej ukázat pár lidem ze svého okolí, zeptat se svých zákazníků, profesionálů nebo realizovat pokročilejší metody testování.

Kódování do HTML

Nyní je potřeba převést hotový design do (X)HTML. Je třeba splnit co největší shodu s původním návrhem a zajistit správné zobrazení ve všech moderních prohlížečích. Práce grafika a kodéra spolu úzce souvisí.

Implementace – vložení do systému

Většinou se systém vloží do některého z dostupných systémů. Říkáme tomu implementace. Prostě se nakódovené HTML (viz výše) převede do systému. Zde může velkou roli hrát složitost systému. Můžete si řešení naprogramovat, koupit si placený produkt, zařídit pronájem eshopu, upravit open-source, atd.

Obsah je král

Web bez obsahu neexistuje. Pokud chcete být úspěšní, tvořte obsah který uživatele zajímá. I obyčejné věci se dají zajímavě podat. Texty by měly vést uživatele k akci. Je třeba celý web provázat (prolinkovat odkazy), připravit základní stránky, obrázky, videa, atd.

Dodělávky, opravy, připomínky

Při tvorbě se často vyskytnou chyby, nikdo není dokonalý, že? Často se rojí nové nápady a bývá výhodné projekt za pochodu pozměnit a vylepšit. Web je především vývoj.

Testování použitelnosti

Spuštění webu by mělo předcházet testování použitelnosti. Testujte, jestli se lidé na stránkách orientují, jestli si dokáží poradit. Pokud předpokládáte vysokou zátěž, je potřeba na ní být připraven. Zajistěte také, aby byl web zabezpečený. Tím se pravděpodobně dostanete do další fáze oprav a vylepšení :-) .

Spuštění webu

Je třeba myslet na další související „drobnosti“. Zajistit kvalitní webhosting a doménu. Zajistit statistiky a sledování konverzí. Zprovoznit emaily a další přidružené služby.

Reklama

I sebelepší web nikdo nebude navštěvovat pokud o něm nikdo nebude vědět. Dobrému webu se vyplatí napomáhat. Je mnoho druhů internetové reklamy i reklamy v offline světě. Reklama na stránky se dá dobře měřit a je hned vidět, jak se vyplácí.

Závěrem

Je mnoho věcí, které jsem už do článku nenapsal, protože bych svým způsobem nikdy neskončil. Pokud Vám v článku přesto něco chybí, napište do komentářů, rád to doplním.

Pokud chcete být úspěšní, tvořte obsah který uživatele zajímá. I obyčejné věci se dají zajímavě podat. Texty by měly vést uživatele k akci. Je třeba celý web provázat (prolinkovat odkazy), připravit základní stránky, obrázky, videa, atd.

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery