Design tvoří detaily

Je zajímavé, že se lidem často líbí weby velmi čisté, až by člověk skoro řekl „bez designu“. Avšak opak bývá pravdou.

Web plný odlesků

Mám rád perfekcionismus. Oceňuji vzhled, který myslí na detaily; vetšinou se jedná o odlesky, kulaté rohy, elegantní tlačítka nebo elegantně zpracované formuláře.

Typografie vede

Myslím, že na designu je nejpodstatnější typografie. Odstrašující jsou weby s úchvatným designem, avšak základními typografickými chybami. Když designér (kodér) nevytvoří styly pro nadpisy, odkazy nebo seznamy myslím, že buď svou práci vědomě ošidil nebo je to amatér.

Smysl designu

Ne vždy by mělo být cílem designu šokovat. Cílem designu je podpořit informace, které stránky přinášejí. Vhodným designem můžete uživatele vést k akci, upozornit na důležité části webu, atd. Při tvorbě designu je třeba myslet i na použitelnost. Menu, které se celé hýbe nebo je tvořeno nejasnými symboly je sice hezké, avšak většinu uživatelů odradí nebo jim přinejmenším komplikuje cestu k požadovaným informacím. Něco jsem o tom napsal v článku flash ano či ne.

Výjimka zase potvrzuje pravidlo

Za výjimku by se daly například považovat prezentace uměleckých skupin. Pokud je prezentace ve flashi zpracována profesionálně, bývá pak na webu úspěšná. A nemusí to být jen o vložených financích.

A jak si kvalitní design představujete vy? Co by měl splňovat?

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery