Přehled reklamy na internetu

Reklamní možnosti na internetu jsou široké. Dnes Vám ukáži, jaké jsou základní možnosti reklamy na internetu.

PPC Reklama

PPC je zkratkou pro pay per click, tedy platba za kliknutí. V Čechách se nejvíce využívá Sklik (reklama na Seznamu) a Adwords (reklama na Google). Systémy jsou si velice podobné: vytvoříte si inzerát, přidáte klíčová slova na které se chcete zobrazovat a nastavíte maximální cenu za proklik a maximální částku, kterou jste ochotni denně utratit.

Jak funguje PPC reklama

Celá problematika je trochu složitější, protože je mnoho faktorů, které výsledky ovlivňují. Čím více konkurence je na daná klíčová slova, tím budou odkazy dražší (kdo platí víc zobrazuje se výše). Systémy také hodnotí relevanci inzerátu a relevanci stránek, které inzerujete. Vyplatí se svěřit správu PPC reklamy do rukou odborníka nebo se vzdělat na některém ze školení, které jsou v českých končinách k dispozici. Pokud se rozhodnete pro odborníky, trvejte na tom, aby Vám byl vždy umožněn přístup do systému.

PPC reklama na Seznam.cz

PPC reklama na Seznam.cz

Bannerová reklama

Většina z nás zná jistě klasickou bannerovou reklamu. Platí se za počet zobrazení, většinou je však proklik okolo jednoho až tří promile. Zde je hlavním oříškem uživatele zaujmout.

Pěknou reklamu jsem viděl na server Jobs.cz, na stránkách s reklamou byl pouze formulář „zadejte svůj tajný sen“ a po kliknutí jsem byl informován, že mi sen sice nemohou splnit, ale pomohou mi získat lepší práci a získat tak prostředky pro své sny. Krásné, že?

Reklama na Jobs.cz

Reklama na Jobs.cz

Jednu bannerovou reklamu jsem si kdysi schoval:

banner

Bannerová reklama

Video reklama

Google a další nabízejí i zajímavější formáty reklamy. Někdy je video reklama vhodnější a lépe tak splní svůj účel. Náklady na takovou reklamu jsou však poněkud vyšší. V poslední době se dá využít i reklamě v jiném videu (nabízí například youtube.com nebo idnes.cz). Reklama se většinou zobrazí před videem nebo je to text zobrazený při přehrávání videa.

Kontextová reklama

Kontextová reklama se zobrazuje na jiných stránkách. Většinou můžete zvolit na jakých stránkách se reklama zobrazí a jaká slova se na nich musí vyskytovat. Systém je také založený na PPC, takže platíte rovněž za kliknutí.

Etarget na idnes.cz

Etarget na idnes.cz

Textové odkazy

Mezi reklamu by se při troše dobré vůle dali zařadit i „obyčejné“ textové odkazy. Jejich síla je nejen v tom, že mohou přinést návštěvníky, ale také zvyšují hodnotu stránek ve vyhledávačích. Odkaz může vypadat třeba takto:

TIP: World Music a Etnická hudba

Měření účinnosti reklamy

Je důležité umět reklamu vyhodnotit a zlepšovat tak návratnost investic. S tím souvisí počty návštěv a především konverzní poměr.

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

One Response to “Přehled reklamy na internetu”

  1. Luky řekl(a):

    Velice zajímaví článek.

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery