Optimalizace konverzí

Většina z dnešních webů má jasné cíle, ví čeho se snaží dosáhnout. Může se jednat o odeslání objednávky, zaslání poptávky, registraci nebo jinou akci. A to je právě konverze, nebo-li přeměna „návštěvníka“ v „zákazníka“.

Optimalizovat pro vyhledávače?

Ano, avšak moudře. Mnoho firem se sice předhání na jakém se zobrazují místě nebo na počty návštěv, měli by se však zaměřit na konverzi. Je důležité využít finanční zdroje co nejúčelněji a konverze je většinou hlavním cílem celého snažení.

Vžijte se do svého uživatele

V zásadě vlastně jde o to, vcítit se do uživatele a jeho pocitů. Je třeba přemýšlet, jak by asi uživatel v dané chvíli jednal. Jistě uživateli pomůže, když budou prvky stránek na místech, kde je obvykle očekává. Design stránek by měl dotvářet dojem – není nutné být za každou cenu šokující a originální. Dnes (psáno 2008) jsou oblíbené čisté designy jako má například Apple. Tipy na vylepšení nabízí testování, při kterém zjistíte jaké problémy, dojmy a postřehy uživatelé Vašeho webu mají.

Vyhodnocování konverzí

K optimalizaci je nutná analýza. Je třeba zjistit, jaký je konverzní poměr, kde se uživatelé webu ztrácejí, který zdroj návštěvnosti má lepší účinnost, atd. Výborně se k tomu hodí nástroj Google Analytics. Nastavíte si tzv. góly a můžete tak sledovat např. z kterých zdrojů chodí nejlepší zákazníci.

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery