Slovník internetových pojmů

Slovníček internetových pojmů by se měl stát základním rádcem v orientaci názvosloví na tomto blogu.

Seznam internetových pojmů


Doména

Doména je internetová adresa 2. řádu. Například seznam.cz. Doména třetího řádu je pak cokoliv.seznam.cz. Doména se kupuje většinou s hostingem.

Flash

Flash je technologií od firmy Adobe, která umožňuje tvorbu animací, přehrávání videa a jiné interaktivní scripty. Tvorba ve flashi je většinou náročnější na vývoj i údržbu. Nejsem příliš velký fanda flashe. Konkurentem flashe se může stát i Silverlight od společnosti Microsoft.

Framework

Framework je víceméně pomůcka. Jde většinou o ucelený systém, který pomáhá programovat rychleji. Frameworky pomáhají udržovat logický kód. Framework sám o sobě nic nedělá, lze jej však využívat při tvorbě aplikací.

Hosting

Hosting je pronájem serveru na kterém běží webové aplikace. Na hosting směřují domény.

HTML

HyperText Markup Language je značkovací (ne programovací) jazyk, kterým se zobrazuje obsah webových stránek. Každý web, který zobrazíte v prohlížeči jsou ve skutečnosti HTML značky, v kterých je obsah.

Katalog

Internetovým katalogem je většinou ručně udržovaná databáze firem či webových stránek. Je to něco jiného než vyhledávač.

Konverze

Konverze je proměna uživatele webu v zákazníka. Může se jednat o objednávku, odeslaný formulář nebo registraci.

Open-source

Open-source nebo-li otevřené zdrojové kódy může kdokoliv upravit či vylepšit. Může se podílet na vývoji programu nebo jej upravit dle vlastních potřeb.

Hypertext Preprocessor. Jedná se o programovací jazyk, který běží na serveru. Nemůžete tedy vidět zdrojové soubory, pokud na web nemáte heslo. PHP většinou generuje HTML.

Redesign

Redesign znamená předělání vzhledu stránek. Často se za redesignem skrývá i výměna nebo vylepšení systému.

SEO

Search Engine Optimization – Optimalizace pro vyhledávače. V dnešní době dost ošemetné slovíčko. Někdo za tím skrývá TAJNÉ metody jak Vás dostat do vyhledávačů, někdo prostě vychází uživatelům (a vyhledávačům) vstříc.

Šablona

Šablonou se na webu většinou myslí použití volně dostupných vzhledů stránek. Při menších projektech se vyplatí využít šablony a jen je přizpůsobit. Třeba do ní dát logo či vlastní fotky.

Typografie

Typografie jsou vlastně pravidla o používání písma. Není například dobré používat společně některé druhy fontů, jedná se třeba i o rozestupy mezi odstavci a nadpisy.

Validita

Validním dokumentem je ten, který splňuje standarty navržené konsorciem W3.org.

Vyhledávač

Vyhledávačem je například Google.com nebo Seznam.cz. Mají svého robota, který prochází stránky skrze odkazy a zobrazuje je poté ve vyhledávači. Je to něco trochu jiného než katalog.

Sdílej nebo ulož článek



Web4U - domény, webhosting, servery