Jak vybrat správný Hosting?

Jak si správně vybrat vhodný hosting pro Vaše webové stránky, tak aby splňoval Vaše požadavky? Odpověď není snadná, ale naznačím jaké jsou možnosti a úskalí při výběru.

Co je webhosting?

Webhosting umožňuje uživatelům pronájem virtuálního prostoru na cizím serveru. Existují i pokročilejší služby jako serverhosting, viz dále.

Existují zpoplatněné varianty webhostingu, ale i tzv. freehostingové programy, které jsou rozdílné co se týče funkčnosti, velikosti nebo technické podpory.

Webhosting zahrnuje prostor na serveru poskytovatele webhostingu. Ke zprovoznění stránek je potřeba mít zaregistrovanou doménu, pod kterou se bude obsah stránek zobrazovat uživatelům. Téměř vždy doporučujeme placenou verzi u ověřené firmy.

Typy hostingů

Je možné si pronajmout část konkrétního počítače (webhosting) nebo celý server (serverhosting).

Webhosting

  • Sdílený webhosting: uživatel provozuje jednu doménu 2. řádu na sdíleném serveru (nejčastější případ)
  • Multihosting: uživatel provozuje více domén (webů) na jednom serveru.

Server hosting a housing

  • Virtuální server: virtualizovaný stroj nabízí hosting i pro jiné než webové služby, vysoký výkon a lepší konfigurovatelnost.
  • Managed server: pronájem celého serveru s technickou podporou od poskytovatele.
  • Dedikovaný server: pronájem serveru, který spravuje sám uživatel.
  • Serverhousing: umístění vlastního serveru do telehousu poskytovatele.

Existují i další formy hostování, např.: CRM, Exchange, web v cloudu nebo SaaS.

Vlastností webhostingu je, že jeden server poskytovatele je sdílen více uživateli. Může se tedy stát, že cizí aplikace server například přetíží nebo dokonce vyřadí celý server z provozu. V praxi však se wehostingové firmy snaží takovým problémům předcházet nebo se jim bránit. Navíc poměr ceny/výkonu je u webhostingu pro většinu prezentací dostatečný.

Technologie

Webhosting může nabízet různé scriptovací technologie, např.: PHP, ASP, ASP.NET, JSP. Pro databáze se využívají především MySQL, PostgreSQL a MS SQL.

Na serveru lze provozovat různé systémy (Drupal, Joomla, Prestashop, apod.), které však mají různé požadavky na nastavení serveru. Všechny nutné požadavky by měl znát Váš programátor nebo vývojář.

Váš hostingový program může být nastaven včetně emailových schránek s antispamovými a antivirovými filtry, stahování pošty do poštovního klienta protokolem POP3 a odesílání pošty protokolem SMTP. Někdy je možné využít IMAP.

Co by měl hosting obsahovat

Škála poskytovaných služeb a nastavení je obrovská. Webhosting by měl poskytovat denní zálohování, monitoring, přístup k databázím a jejich správu, správu domén a DNS, atd. apod. Úkolem webhostera by také mělo být dobré technické zázemí (tzv. „One man show“ nebrat!). Dobrá je nonstop podpora v případě problému.

Umístění

U větších projektů je vhodné umístit server v lokalitě, kde působí cílová skupina uživatelů.

Závěrem

Při výběru hostingu je nutné dbát nejen na cenu, ale i na garantovanou dostupnost, prostor poskytovaný na disku, spolehlivost, apod. Rozhodovat mohou kritéria jako je nastavení PHP, bezpečnost a poměr cena/výkon nabízené služby. Doporučujeme se poradit s někým zkušeným nebo přímo s vývojáři webu nebo aplikace, která na serveru poběží.

Webdesign Pohodlí doporučuje služby firmy Web4u.cz.

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery