Komunitní weby

Je svým způsobem zázrak, když se podaří uskutečnit úspěšný komunitní web (někdy to „škatulkáři“ označují také jako web 2.0). Web 2.0 je v podstatě web (obsah) tvořený uživateli.

Web 2.0

Web 2.0

Téma komunitního webu

Můžete se pokusit stmelit komunitu na nějakém opravdu vyhledávaném tématu. Můžete najít téma naprosto originální. Důležité je pomyslet na všechny aspekty, které vedou k úspěšnému službě nebo webu. Je nutný dobrý nápad, design, ale i zpracování a reklama. Pokud některou složku zanedbáte, pravděpodobně moc dobrého výsledku nedosáhnete.

Aktivní komunita

Základním kamenem komunitní služby jsou uživatelé. Nemáte však možnost někoho nutit, aby byl v komunitě aktivní. Můžete ho však motivovat a usnadnit mu to. Někdy se vyplatí uživatele trošku postrčit. Můžete například napsat první komentář, který vybízí k reakci. Pomalý start nemusí nutně znamenat špatný výsledek. Jde o to vytrvat a možná se komunita probudí.

Zajímavé komunitní weby

Uvádím příklady webů, které jsou úspěšné:

Z českého internetu, patří mezi nejúspěšnější například:

  • Lidé.cz – fórum, chat, seznamka, atd. od portálu Seznam.cz
  • Nyx.cz – diskuzní fóra, galerie, zaheslovaný přístup (příklad jiného přístupu)
  • Bandzone.cz – komunita kapel a fanoušků hudby

Jaký to má přínos pro podnikatele?

Mezi přínosy se dá počítat převším vysoká návštěvnost a obsah, který vytvářejí uživatelé. Můžete tak propagovat svoji značku, vydělat na reklamě, atd. Možností jak využít potenciálu web 2.0 je jistě mnoho.

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery