Tabulkový layout

Dnes Vám chci naznačím jak a proč vznikl tabulkový design a k čemu se hodí dnes.

Jak vznikl tabulkový design

Na začátku šlo jen o vystavení informací, avšak lidé chtěli své stránky udělat zajímavější. Jelikož však neměli žádný nástroj k tomu určený, využily tedy tabulky jazyka HTML.

Tehdy jsme dělali tabulkové weby

Tabulky nám umožnily rozřezat web na obdélníky a do nich pak vložit obrázky nebo obsah stránek. Často se využívalo možnosti vkládat do tabulek další tabulky a HTML kód pak obsahoval mnoho „balastu“ navíc.

Teď už jedině CSS layouty

Dnešní web by měl k formátování využívat káskádových stylů (CSS), tj. soubor pravidel vzhledu oddělený od obsahu. Tím je pak externí soubor, který říká jak budou vypadat nadpisy, menu nebo odkazy či celkové rozvržení a design. Pouhou změnou tohoto souboru můžete kompletně vyměnit design celého webu.

CSS  je přístupný pro různá zobrazovací zařízení (počítač, mobil, projektor,…). Je možné vytvořit styl pro tisk nebo třeba pro čtečky slepých.

Výjimka tvoří pravidlo

Přesto se i dnes hodí ovládat tabulkový layout. Například k tvorbě HTML emailů je téměř nutností, protože podpora CSS v emailových klientech je zatím bohužel mizerná. Pokud je potřeba docílit stejného vzhledu i pro staré prohlížeče, pak jsou tabulky také východiskem. V tabulkách byl (tuším do roku 2009) i slavný web Google.com.

Odkazy jinam:

Sdílej nebo ulož článek

Štítky:

A jaký je Váš názor?



Web4U - domény, webhosting, servery